Brune kager med hasselnødder, konditor pistacienødder og sukat
Til disse herlige gamle brunkager må du ikke spare på hverken mandler eller sukat. Jeg putter altid mere i end opskriften siger. Jeg bruger 2 bæger sukat. Lige ledes krydderierne, må der gerne være top på. Jeg bruger smør og ikke margarine. I den originale opskrift fra min mormor, bruges der margarine, fordi de flyder bedre ud på pladen. Men det kan jeg ikke, de skal smage af smør.!! I år har jeg tilsat hasselnødder og pistacienødder i stedet for mandler, det er virkeligt lækkert, og desuden formet dem i kvadrater, der ser godt ud.
Det skal du bruge:
250 g smør eller margarine
250 g sukker
125 g lys sirup
8 g potaske (opløst i lidt vand)
110 g smuttede hakkede mandler
Eller 70 g ristede hasselnødder og 40 g pistacienødder
1-2 bæger hakket sukat
500 g mel
1 tsk. kanel
1,5 tsk. nelliker
Sådan gør du:
Sirup, smør og sukker lunes langsomt op i en gryde. Når smørret er smeltet og sukkeret næsten opløst tilsættes potasken. Resten af ingredienserne blandes sammen og tilsættes massen. Jeg holder lidt mel tilbage, for at sikre dejen ikke bliver for tør. Massen skal være blød og lækker. Dejen rulles i 3- 4 cm pølser, og formes i kvadrater, der kommes i fryseren og klar til næste dag. (eller som der står i originalopskriften… op til et halvt år)
Jeg bruger en gammel Eva-skærer, andre pålægsmaskiner kan også bruges, eller en sirlig hånd. De skæres ud så tyndt som muligt. Lægges på smørsmurt bageplader og ikke bagepapir – ved 200 grader i 4-5 min. Du skal være koncentreret, for det går stærkt, og du har gang i mange plader på en gang. Løsnes med paletkniv og lægges på bagerist. Jeg bager lidt af gangen, de er bedst nybagte, og det tager ikke lang tid at køre en rulle gennem maskinen. Opbevares i tætsluttende låg.
Tips:
Hvis man vil have dem lidt hårdere og ikke flyde så meget ud, så læg dem på bagepapir, du bliver overrasket over så stor forskel der er på konsistensen, om de bages på smør eller på bagepapir.
Rigtig god fornøjelse.