luciaboller/Lussekatte
forskellige ideer til luciaboller

Luciaboller/Lussekatte. Stk: rigtig mange
Kært barn har mange navne. Men der er ingen tvivl om at luciaboller er noget af det mest lækre, anderledes og herlige i denne søde juletid. Det er blevet fast tradition at jeg bager dem, når der er børnefødselsdag i huset. -og det er 2 gange i december. Vi gir den max gas.
Børnehavebørnene elsker dem lune når de står med snotnæser og fugtige flyverdragter, og leder efter spor i haven fra måske nissen… mange kender dem ikke og de spørger ofte, hvad er det for en sjov smag de har?. Det er safran, og den smag møder mindre børn jo ikke tit på deres smagsvej gennem livet..
Her får i min udgave.

Det skal du bruge:

1 håndfuld rosiner
4 dl sødmælk
50 g gær
110 g smør
0,5 g safran, købes hos anden etnisk grønthandler?
80 g sukker
1 tsk. salt
3 æg, gem en smule til pensling
650 g ca. hvedemel

Sådan gør du:

Hæld vand over rosinerne i en lille skål. Så undgår du at de bliver tørre under bagningen. Tag de fine safranstrimler og mort det med lidt sukker. Kom safran og mælk i en gryde og kog op. Lad stå og trækker til mælken er fingerlun. Smelt smør og køl af. Mens du venter kan du danse, pakker gaver ind, lave en chokoladeganache til lidt konfekt, vaske op, ja nyde køkkeenlivet..!
I en røreskål kommes gær, mælkeblanding, sukker, æg og havdelen ca af melet. Jeg er af den dovne slags, hvad røremaskinen klarer, behøver du ikke. Sæt maskinen i gang i nogle minutter. Når dejen er glat, tilsætter du smør og salt. Og mere mel.
Rør det godt sammen og tilsæt mel om nødvendigt.
Ælt dejen godt gerne 15 min. Den kan godt være ret klistret, men tilsæt endelig ikke ekstra mel, for så bliver bollerne tørre og kedelige. Jeg ælter aldrig i hånden, ved ikke hvordan man ælter en klistret dej til glutenstrengene er på sit Højeste (jo jeg ved det godt, men det er noget klisterstads)
Lad dejen hæve tildækket i ca. 1 1/2 time på køkkenbordet. Her bruger jeg min badehætte i plastic, genialt, dejen svulmer op?
Slå dejen ud på bordet og nyd farven. Nu skal der arbejdes hurtigt. Rul dejen ud i lange strimler (fingertykkelse), og form de forskellige former som du lyster. Rul ikke alt dejen ud, men en pølse af gange og form figur. Luciafigurerne skal være klistret og lidt svære at håndtere fra bord til bageplade, husk bagepapir, men det gør dem ekstra svampet og aftige. Da der er meget smør i, klistrer dejen ikke meget på bordet.

Tips:

Når jeg snor dejen, lægger jeg rosinen i midten af sneglen, så den ikke popper så let op i bagningen, men bliver godt nede i dejen. Den var svær at forklare…
Efterhæver i ca. 30 min eller længere. Pensl med sammenpisket æg.
190 grader i ca. 12 min. Hold godt øje, det skal være gyldne og lysebruge på bagsiden.
Dem du ikke skal bruge, fryser du, de er som friskbagte, når de tages op og lunes.