mormors papirstynde brunklager

Opskrifter

Naturligt, rustikt, årstidens frugter... og selvfølgelig

- rigeligt med klid og kerner...

 

Brune kager

Til disse herlige gamle brunkager må du ikke spare på hverken mandler eller sukat. Jeg putter altid mere i end opskriften siger. Jeg bruger 2 bæger sukat. Lige ledes krydderierne, må der gerne være top på. Jeg bruger smør og ikke margarine. I den originale opskrift fra min mormor, bruges der margarine, fordi de flyder bedre ud på pladen. Men det kan jeg ikke, de skal smage af smør..!!

250 g smør eller margarine

250 g sukker

125 g lys sirup

8 g potaske (opløst i lidt vand)

8 g smuttede hakkede mandler

1-2 bæger hakket sukat

500 g mel

1 tsk. kanel

1,5 tsk. nelliker

 

Fremgangsmåde:

Sirup, smør og sukker lunes langsomt op i en gryde. Når smørret er smeltet og sukkeret næsten opløst tilsættes potasken. Resten af ingredienserne blandes sammen og tilsættes massen. Jeg holder lidt mel tilbage, for at sikre dejen ikke bliver for tør. Massen skal være blød og lækker. Dejen rulles i 3- 4 cm pølser, der kommes i fryseren og klar til næste dag. (eller som der står i originalopskriften.. op til et halvt år) Jeg bruger en gammel eva-skærer, andre pålægsmaskiner kan også bruges, eller en sirlig hånd. De skæres ud så tyndt som muligt. Lægges på smørsmurt bageplader og ikke bagepapir - ved 200 grader i 4-5 min. Du skal være koncentreret, for det går stærkt, og du har gang i mange plader på en gang. Løsnes med paletkniv og lægges på bagerist. Jeg bager lidt af gangen, de er bedst nybagte, og det tager ikke lang tid at køre en rulle gennem maskinen. Opbevares i tætsluttende låg.

Rigtig god fornøjelse.

 

Brune kager