Disse kager minder om en tur til Vesterhavet med deres smag af havtorn og hyben.
Ingredienser:
Mørdej:
200 g blødt smør
335 g mel
25 g finthakkede mandler
3 spsk flormelis
1 tsk salt
1 vaniljestang
1 æggeblomme
4 spsk koldt vand
Karamelmasse:
1 dl fløde max
50 g smør max
2 spsk honning
1 spsk agave sirup
120 g rørsukker
75 g pistacienødder
75 g mandler
200 g tempereret 70% chokolade
Hvid creme:
½ piskefløde
4 blade husblas
1 god vaniljestang
150 g hvid chokolade
Havtorn/hybensylt - lav dobbelt portion:
½ dl vand
100 g havtorn
100 g revet gulerod
150 g hyben
50 g syrligt æble i små tern
50 g sukker
1 vaniljestang
Lidt citronsaft
1 blade husblas
Glasstænger/havtornpigge:
100 g flormelis
Fremgangsmåde:
Mørdej:
Smørret smuldres i de tørre dele. Samles hurtigt med æg og vand. På køl i 1 time. Udrul dejen 4 mm på bagepapir og bag i ovnen ved 180 grader i 15 min.
Karamelmasse:
Alle ingredienser blandes i gryden og småkoger i 5-10 min, til tyk karamelmasse. De hakkede nødder tilsættes i slutningen. Massen fordeles jævnt over mørdejen og bages ved 200 g i 15 min. Afkøles helt og pensles med mørk chokolade. Skæres i små lækre snitter. Ca 50 stk.
Hvid creme:
Husblas lægges i blød i koldt vand. Flødes og vaniljen varmes til 80 grader og hældes sammen med hakket hvid chokolade. Husblas smeltes direkte i massen. Stilles på køl til den er helt afkølet. Pisk den kolde creme cremet og tilsæt sylten. Vendes let heri. Puttes på sprøjtepose.
Havtorn/hybensylt - lav dobbelt portion:
Husblas kommes i koldt vand. Alle ingredienser hældes op i gryde, på nær sukker. Vaniljekornene skrabes ud og stang kommes også i gryden. Koges i 15 min, sukker tilsættes og stavblendes. Masses gennem en sigte. Det skal smage syrligt. Tilsæt evt. lidt citron. Husblas smeltes heri. På køl.
Glasstænger/havtornpigge:
Flormelis smeltes og hældes sirligt i små tynde streger på bagepapir.
Samling af vesterhavskagerne:
Cremen sprøjtes ud i den ene ende af snitterne. Pyntes med forglemmigej og skovsyre samt et par pigge. Brug gerne andre blomster efter sæson.