små kager med karamel og havtorn

Kager med havtorn- og hybencreme

 

Disse kager minder om en tur til Vesterhavet med deres smag af havtorn og hyben.

 

 

Ingredienser:

 

Mørdej:

200 g blødt smør

335 g mel

25 g finthakkede mandler

3 spsk flormelis

1 tsk salt

1 vaniljestang

1 æggeblomme

4 spsk koldt vand

 

Karamelmasse:

1 dl fløde max

50 g smør max

2 spsk honning

1 spsk agave sirup

120 g rørsukker

75 g pistacienødder

75 g mandler

 

200 g tempereret 70% chokolade

 

Hvid creme:

½ piskefløde

4 blade husblas

1 god vaniljestang

150 g hvid chokolade

 

Havtorn/hybensylt - lav dobbelt portion:

½ dl vand

100 g havtorn

100 g revet gulerod

150 g hyben

50 g syrligt æble i små tern

50 g sukker

1 vaniljestang

Lidt citronsaft

1 blade husblas

 

Glasstænger/havtornpigge:

100 g flormelis

 

Fremgangsmåde:

 

Mørdej:

Smørret smuldres i de tørre dele. Samles hurtigt med æg og vand. På køl i 1 time. Udrul dejen 4 mm på bagepapir og bag i ovnen ved 180 grader i 15 min.

 

Karamelmasse:

Alle ingredienser blandes i gryden og småkoger i 5-10 min, til tyk karamelmasse. De hakkede nødder tilsættes i slutningen. Massen fordeles jævnt over mørdejen og bages ved 200 g i 15 min. Afkøles helt og pensles med mørk chokolade. Skæres i små lækre snitter. Ca 50 stk.

 

Hvid creme:

Husblas lægges i blød i koldt vand. Flødes og vaniljen varmes til 80 grader og hældes sammen med hakket hvid chokolade. Husblas smeltes direkte i massen. Stilles på køl til den er helt afkølet. Pisk den kolde creme cremet og tilsæt sylten. Vendes let heri. Puttes på sprøjtepose.

 

Havtorn/hybensylt - lav dobbelt portion:

Husblas kommes i koldt vand. Alle ingredienser hældes op i gryde, på nær sukker. Vaniljekornene skrabes ud og stang kommes også i gryden. Koges i 15 min, sukker tilsættes og stavblendes. Masses gennem en sigte. Det skal smage syrligt. Tilsæt evt. lidt citron. Husblas smeltes heri. På køl.

 

Glasstænger/havtornpigge:

Flormelis smeltes og hældes sirligt i små tynde streger på bagepapir.

 

Samling af vesterhavskagerne:

 

Cremen sprøjtes ud i den ene ende af snitterne. Pyntes med forglemmigej og skovsyre samt et par pigge. Brug gerne andre blomster efter sæson.