Rabarbertærte

Rabarbertærte med mandel/marcipancreme

Denne opskrift er nok til en stor tærte 8-10 personer og en mindre..

 

Mørdej:

200 g blødt smør

1 nips salt

100 g flormelis

2 ægge blommer

1 stang vanilje, kornene heraf.

Hæld de tørre dele ud på bordet og hak det bløde smør heri. Smuldr blandingen mellem dine fingre til en slags rasp. (husk at blande kornene med lidt sukker på spækbræt for at de ikke klistre sammen) Saml hurtigt dejen med 2 æggeblommer. Må ikke æltes. Stilles på køl i 1 time.

 

Rabarber:

800-1000 g rabarber alt efter forholdet mellem tørstof og vand.

Rabarber rengøres og skæres i 1 cm stykker. Fordeles på plade med bagepapir og drysses med rørsukker. Bages i ovnen i ca. 20 min. De skal stadig ha bid men også være fordampet godt.

 

Mandel/marcipancreme:

175 g fintmalede mandler

125 g marcipan

3 æg

125 g sukker

1 vaniljestang, kornene heraf

75 g blødt smør

3 spsk. sprut, eks cognac

¾ dl piskefløde

Jeg smutter ikke mandlerne da jeg synes det giver en go farve og struktur i cremen. Marcipanen og lidt af mandlerne fintmales sammen, så marcipanen ikke klumper.

Æggehviderne piskes hvide. I en anden skål piskes sukker, æggeblommer og vaniljekornene hvidt. Tilsæt resten af ingredienserne og pisk det hele let sammen. 1/3 af hviderne blandes i, resten vendes forsigtigt i massen.

 

Dejen rulles tyndt ud af to omgange til hver tærte, det skal være tyndt. Brug mel på bordet, så dejen slipper bordpladen. Brug tærteforme med løs bund og spil let. Tryk dejen godt fast i siderne og stil bunden med gaffel. Der skal være dej tilbage til gitter på toppen. Bundene forbages med tørre bønner i, for at holde på kanterne, ellers skvatter de ned. Ca. 15 min ved 225 grader.

 

Rabarberne fordeles i bundene og mandelcremen hældes ud over. Ruld det resterende dej tyndt ud og skær i ca. 1,5 cm strimler. Flet gitter over kagerne, vær forsigtig, dejen er porøs. Pensl med sammenpisket æg og bages i ovnen ved 190 grader i ca. 40 min. Husk at disse tærter skal tage godt med farve, for at den gode smag af smør, sprødheden og silkebløde rabarberstykker kommer frem.

 

Køles og serveres med iskold flødeskum eller andet hoftecreme.. 