Her får du en fastelavnsbolle, som er lidt sundere end normalt
Boller:
30 g gær
2 dl mælk
1 æg
½ tsk. salt
2 spsk. sukker
50 g kokosolie
½ tsk. kardemomme
350 g mel
250 g smør
Fremgangsmåde:
Bland alle ingredienser på nær kokosolien og 100 g mel
Rør den glat og smidig, men kort. På køl i 15 min.
Tag de 250 g. smør og bank og slå det med en rundstok med lidt mel til den er 15x15 cm.
Tag dejen ud af køleren og rul 4 flapper ud fra dejklumpen på 15 cm og midterforhøjningen på 15 også. Læg smørklumpen på og slå flapper ind over. Vend rundt og udrul på en led til ca. 20x 50. fold 1/3 ind fra hver side og gentag udrulningen og fold. På køl i 15 min.
Tag ud og gentag foldningerne 2 gange. Du har nu 4 omgange.
Rul ud til 30x40, lad dejen flyve så den ikke trækker sig sammen. Eller lad den hvile på bordet og skær i 10x10 stykker. Stryg med æg i kanterne og fold ind. Dejen må endelig ikke hæve for varmt så smørret smelter. Skal hæve i min. 30 minutter.
Sæt bollerne i ovnen i 5 min ved 225 grader og derefter skru ned til 185 grader i 20 min.
Mens dejen hviler i køleskab laves fyldet til bollerne.
Mandel/hampefrøcreme:
½ vaniljestang
1 ½ dl mælk
2 æggeblommer
50 g sukrin gold
1 spsk. majsstivelse
Fremgangsmåde:
Varm mælken med vaniljestang og korn. Bland i en anden skål æggene, majsstivelse og sukker. Hæld den varme mælk i æggeblandingen og dernæst tilbage i gryden. Pisk grundigt til den tykner + 2 min. På køl.
125 g revet marcipan
100 g finthakkede ristede mandler, halvdelen bruges til pynt.
20 g hampefrø
Creme piskes let og ensartet med de tørre dele. På køl.
Brombærkompot:
250 g brombær
50 g sukker
Citronsaft - masser af det
2 blad husblas
Fremgangsmåde:
Husblas lægges i blød i koldt vand. Kog brombær op med sukker og smag til med citron. Stavblend let. Husblas smeltes i. På køl.
Sammenlægning:
Bollerne skæres over og smøres med brombær. Herefter laves en ring med mandelcremen, og der kommes fløde på. Jeg bruger 6 dl fløde, der er pisket godt fast.
Pynt på låg:
Pynten består af et stykke marcipan formet som et brombær og indfarvet med frysetørret brombær, en sprøjtet top af fløde og til sidst en påsat chokolademaske.
Ristet mandelflager til pynt samt karamelris